Rychlé trimarány, které se dokážou vznášet nad vodou, dnes odstartovaly na závod kolem světa Arkea Ultim Challenge. Závod odstartoval dnes v Brestu ve Francii a bude prvním samostatným závodem kolem světa na obřích trimaranech Ultim, největších a nejrychlejších oceánských plachetnicích na světě.

Šest samostatných skipperů se chystá předefinovat hranice samostatného závodění v této náročné události. Skippeři jsou zkušení profesionální námořníci a během závodu budou muset řešit mnoho výzev, jako jsou změny počasí, navigace a údržba lodí.

Historie závodu

Historie samostatného obeplouvání světa na vícetrupých lodích sahá až do roku 1973, kdy Alain Colas podnikl první pokus. Od té doby námořníci jako Philippe Monnet, Olivier de Kersauson a Francis Joyon postupně posouvali hranice. Nicméně až ve 21. století nabraly rekordy samostatného neustálého plachtění na vícetrupých plachetnicích skutečný spád, přičemž François Gabart v roce 2017 stanovil aktuální rekord na 42 dní, 16 hodin a 40 minut.

Trasa závodu

Trasa závodu Arkea Ultim Challenge Brest

Čím je závod specifický

Arkea Ultim Challenge – Brest představuje unikátní sadu pravidel pro tento samostatný závod. Skippeři mohou komunikovat se svými pobřežními týmy ohledně aktualizace počasí a ohledně technických rad, ale jakákoli zastávka podléhá specifickým předpisům. Existují technické zastávky bez asistence a technické přestávky s povinnými minimálními dobami, pokud na palubu přijdou posádka nebo technické týmy. Závod také zahrnuje opatření na ochranu mořského života v oblastech s vysokou koncentrací velryb.

Trimaran Eric Peron

Účastníci závodu

Tyto lodě jsou schopny dosáhnout rychlosti až 50 uzlů a jsou dlouhé 100 stop. V závodě Arkea Ultim Challenge Brest se zúčastní šest lodí typu Ultim: Actual (Anthony Marchand), Gitana (Charles Caudrelier), Sodebo (Thomas Coville), Banque Populaire (Armel Le Cleac’h), SVR Lazartigue (Tom Laperche) a Adagio (Eric Péron).

Více informací o závodě najdeš webu Arkea Ultim Challenge Brest, který je věnován právě tomuto závodu.

Podívej se na start samotného závodu na záznamu níže:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *